Filmy o rybářích a pro rybáře

Na rybaření je zřejmě něco romantického, co přitahuje nejen spisovatele ale také filmaře. Pár oblíbených filmů, které se točí kolem ryb a jejich chytání máme nejen u nás v Čechách. Rybářské náměty najdeme i v Hollywoodu, a to i takové, které se dočkali nominace na Oscara.

                Z českých filmů si asi každý vzpomene na adaptace knih Oty Pavla Zlatí úhoři a Smrt krásných srnců. Oba filmy, přestože natočené v době normalizace, patří do zlatého fondu české kinematografie. Natočil je výjimečný režisér Karel Kachyňa. Částečně autobiografické knihy Oty Pavla o tom, jak ho, coby malého kluka učil otec rybařit, i o hrůzách německé okupace, převedl svým osobitým způsobem, ale na působivosti jim to neubírá. Například kniha Smrt krásných srnců je složená z povídek, které Kachyňa ve svém scénáři pospojoval v jedno dějové pásmo. Druhý film Zlatí úhoři si v roce uvedení do kin dokonce vysloužil cenu na mezinárodním festivalu Grand Prix v Itálii.

                Z hollywoodských snímků stojí za zmínku třeba Teče tudy řeka. Na několik oscarů nominovaný film s Bradem Pittem v hlavní roli vypráví příběh dvou synů presbyteriánského reverenda. Jejich otec je vychovával svérázným způsobem na místě obklopeném horskou přírodou. Postupně se každý z nich vydal jinou cestou, jeden bratr se stal novinářem, zatímco druhý se zapletl s hazardem a podsvětím. Ovšem přes rozdílné povahy oba od dětství milují rybaření. Po letech se znovu setkávají oba bratři a otec, aby spolu vyrazili na ryby.

Jiným populárním americkým filmem, který do výčtu může patřit už podle názvu, je Velká ryba od režiséra Tima Burtona. Název odkazuje k přehnanému vyprávění rybářů o tom, jak velkou rybu ulovili. Edward Bloom leží na smrtelné posteli a vypráví neuvěřitelné, až mytické příběhy ze svého mládí. Jeho syn už mu ale nevěří ani historku o tom, jak ulovil obrovkou rybu, ale ani další z jeho legend. My však trochu čekáme, že na konci filmu si znovu najde cestu ke svému otci a naučí se oddělit pravdu od fikce. Hlavní roli mladého Edwarda Blooma si zahrál skotský herec Ewan McGregor, a není to jediný film, kde si zarybařil.

McGrego si zahrál hlavní roli v anglickém filmu Lov lososů v Jemenu. Hraje zde Ichtyiologa, kterého z vědecké práce vyruší nabídka šejka z Jemenu, který chce vystavět v poušti umělou řeku, kde by mohl lovit lososy. Nápad je to šílený, ale podpoří ho britská vláda, která chce odlákat pozornost od jiných problémů. Nakonec tak spolupracuje na megalomanském plánu s šejkem a jeho asistentkou, do které se později zamiluje. Z velké části jde o klasický romantický příběh, který je proložen komediálními prvky i rozhovory o krásách rybaření.

Ovšem asi nejčistším ztvárněním tématu rybaření ve filmu je asi americký dokument z roku 2013 nazvaný „Low & Clear.“ Zachycuje dva kamarády, kteří se po dlouhých letec odloučení vydávají na rybářský trip. Na dvou mužích, kteří se věnovali rybaření celý život ukazuje, co může taková činnost pro člověka znamenat. Velkou zásluhu na kvalitě filmu mají dech beroucí záběry přírody Britské Kolumbie.

                Samozřejmě existuje podobných filmů mnohem víc, i když rybářství, a zvlášť provozované ve sladkovodních tocích není v kinematografii zrovna častým tématem. Těch několik snímků, které se mu věnují však dokazuje, atmosféra drsné přírody nebo romantika, která k rybaření patří může být zajímavým filmovým motivem.

Úhoř