Jak fungují výlovy rybníků

Desítky rybářů se sítěmi v rukou, zahalení v pláštích, obuti do vysokých gumových bot, se postupně noří do studeného bahna za sychravého počasí. Tak nějak vypadá klasický obraz výlovu, který je i oblíbenou atrakcí. Letošní podzimní sezóna už skončila a ryby jsou připraveny na vánoční svátky. Avšak nejen pro ty, kdo žádný výlov nestihli, může být zajímavé, co všechno vlastně obnáší.

                Předtím, než začne samotný výlov, provádí se takzvané strojení rybníka. Při něm se především vypouští voda z rybníka, tak aby se ryby soustředili do místa, ze kterého se budou lovit, které se nazývá loviště. Zní to jednoduše, ale jde o poměrně zdlouhavý proces. Vodu ej třeba vypouštět pozvolně rychlost odtoku se neustále reguluje a kontroluje. Zprvu se vypouští rybník pomalu a při dostatečném snížení hladiny se odtok zrychluje. Ve výsledku musí být hladina v optimální výšce pro co nejsnadnější výlov. U menších rybníků na strojení stačí den, ale u některých to trvá dokonce týdny.

                Jakmile je rybník připraven mohou se rybáři pustit do vody a začít s prací. K té však potřebují pár nezbytností. Hlavním nástrojem jsou samozřejmě sítě. Těch existuje mnoho druhů a dělí se podle celkové velikosti, velikosti ok nebo způsobu použití. Co se týče ok, používají se rybářské termíny jako například drobná sakovina, nebo velká sakovina. Veliké sítě, které ve vodě  ovládá několik mužů, jsou takzvané ploty, podložní sítě nebo zátahové sítě, zvané nevod. Pro manipulaci s rybami u břehu je třeba i drobnějších sítí.  K přenášení ryb se používá keser, který se podobá klasickému podběráku, jaký vídáme u sportovních rybářů.

                Na začátku výlovu se pomocí sítí nazývaných ploty zaplotí ryby soustředěné v lovišti. Poté se provede přes vzniklý prostor zátah nevodem. Jindy se také používají podložní sítě, které se musí položit na dno loviště den před samotným výlovem a poté se provádí její zvednutí. Pomocí mechanických, či ručních keserů se pak jako první přenášejí do kádí výběrové ryby jako štiky a candáti. Jsou totiž náchylnější a mohli by trpět nedostatkem kyslíku. Až následně se z loviště vynášejí odolnější kapři.  Všechny ryby se nakonec třídí podle velikostí do různých kádí a nádob na nákladních automobilech, které míří rovnou na sádky – vodní nádrže se stálým přítokem okysličené vody. Tam pobývají až do prodeje a jejich maso zůstává čerstvé.

                Výlovy jsou dlouho oblíbenou tradicí ve střední Evropě a to nejen v Čechách. Velkou atrakcí jsou například i v Dolním Rakousku. Například ve Waldviertu se pořádá každý rok slavnostní výlov na státní svátek na který se, podobně jako u nás, scházejí celé rodiny. Během tohoto svátku lidé vytvářejí řetěz a předávají si ryby z ruky do ruky od rybníka ke kádím. Původně byl tento způsob přenášení nutností, dnes jde pouze o zachování tradice.

                Výlovy jsou samozřejmě i u nás nejen částí procesu, jak se čerstvé ryby dostávají až na váš stůl, ale zároveň hezkou tradiční podívanou, kterou stojí za to zachovat.