Lov ryb pod ledem, u nás i ve světě

Udeřili mrazy a většina rybníků, přehrad a dalších stojitých vod zamrzla. Ryby zůstávají pod ledem a jediným způsobem, jak nějakou ulovit je, vyvrtat nejdříve do ledu díru. Tento způsob rybaření se využívá od pradávna v různých koutech světa.  U nás se loví v zimě jen pro zábavu, ale například některé inuitské kmeny jsou na lovu ryb z ledu existenčně závislí.

            Je třeba pamatovat že v České republice je lov ryb z dírek v ledu povolen jen na několika, obvykle soukromých, rybnících. Ovšem i tak ho rybáři vyhledávají. Přece jen na zimním rybaření je něco zvláštního a romantického. Na svazových rybnících se díry do ledu vysekávají spíš kvůli okysličení vody. Při lovu na dírkách se navíc používá speciální vybavení. Především udice je o poznání kratší, aby se s ní lépe manipulovalo.  Klasickou lovnou metodou je pak lov se splávkem, kdy rybář sleduje splávek na hladině, kterou vidí v otvoru. Čeká kdy se zatřepe a zmizí pod hladinou, jak vlasec táhne zachycená ryba.

            Samozřejmě mnohem rozšířenější je rybolov na ledu v zemích, kde jsou zimy mnohem delší a krutější než u nás. Na zamrzlá jezera vyráží rybáři především v Kanadě, USA, Rusku nebo ve skandinávských státech.

            V Kanadě a Americe se běžně loví ve zvláštních přístřešcích. Nadšenci si staví stany nebo přitáhnou přívěsy, které pak s pomocí auta nebo sněžného skútru dotáhnou na led a loví vedle nich nebo přímo pod nimi i několik dní. Někdy jsou to celé domy na kolečkách ze dřeva nebo kovu, ve kterých nechybí ani satelitní televize nebo sauna. Někde se takové přístřešky i pronajímají a jejich majitelé se obvykle sdružují dohromady. Z rybaření na ledu se v Severní Americe stává společenská aktivita. Například ve Finsku je ale rybářství spíše zájmem pro jednotlivce. Finové nestaví mobilní rybářské chatky, ale někdy vyrážejí v zimě na lov ve speciálních oblecích. Kolem rybářských chatek na jezerech se vytvořil jistý folklór, ke kterému patří humorné zdobení nebo tematické vtipy. Humor často počítá nebezpečí, jaké s sebou nese rybaření na ledovém povrchu. V Americe existuje rčení, že na dně každého jezera stojí alespoň jeden rybářský přístřešek. Samozřejmě při kempování na ledu se stanou nehody, existuje několik případů, kdy museli helikoptéry zachraňovat rybáře, když začali nečekaně praskat ledy.

            Samozřejmě je něco zcela jiného, když loví v díře v ledu například inuitský domorodec a rybář s profesionálním vybavením. Tradiční rybolov Eskymáků zahrnuje pouze vlasec na dřívku nebo oštěp, kterým se někdy jámou v ledu povede ulovit i tuleně. Oproti tomu někteří dnešní rybáři mají k dispozici i GPS a sonar, navigační přístroje, které jim přesně řeknou, na jakém místě vyvrtat díru v ledu, obvykle elektrickým vrtákem. Člověk už dnes může lovit i ve spánku, kdy mu zařízení signalizuje pohyb vlasce, zatímco spí ve svém mobilním rybářském domku. Jiná technologická vylepšení samozřejmě přidávají i na bezpečnosti, ovšem někdo je odmítá s tím, že se pak z rybaření vytrácí dobrodružství a romantika.