Maso sladkovodních ryb

Rybí maso by mělo mít pevné místo v jídelníčku každého z nás. S tím by určitě souhlasil nejeden doktor. Ryba totiž vyniká výjimečnou koncentrací živin, které prospívají našemu zdraví. Ne jinak, a možná i lépe je tomu u ryb sladkovodních, obzvláště pokud se připravují čerstvé.

Prodej ryb - chzp ryby

                V první řadě rybí maso obsahuje tolik bílkovin, že i malá porce, okolo sta gramů, dodá tělu více než třetinu doporučené denní dávky. Navíc nejsou tyto bílkoviny doprovázeny takovým množstvím tuků jako u masa jiných zvířat. Rybí tuk je také zdrojem zdravých mastných kyselin omega-3, které chrání organismus před vznikem cévních a srdečních onemocnění. Kromě toho obsahuje i dostatek různých vitamínů, jmenovitě především A, B6, B12 a D. Získáváme z něj i množství minerálů, jako železo, fosfor, draslík nebo jód. Díky takové výživnosti je rybí maso vhodné snad pro každého, snad kromě těch, kteří trpí alergií. Pro prevenci různých onemocnění se doporučuje jíst rybu alespoň jednou do týdne. Dokonce má nezanedbatelný vliv už v raném stádiu vývoje a tak by ho neměli vynechat ani těhotné a kojící matky.

                Kdo si ještě pamatuje na doby, kdy musel polykat rybí tuk po lžičkách, ví, že nebyl nijak zvlášť chutný, ale určitě měl přínos pro zdraví. Naštěstí ho lze konzumovat v mnohem chutnější podobě přímo v upraveném rybím mase. Naše ryby se dělí podle obsahu tuku na libové (méně než 2 % tuku – štika, candát), středně tučné ryby (2–10 % tuku – kapr, pstruh) a tučné (nad 10 % tuku – úhoř).

Štika-prodej ryb-chzp ryby

  Sladkovodní ryby jsou chutí rozmanité, ale přesto obvykle vždy poměrně výrazné. Mnoho lidí dnes vybírá levnější maso zahraničních ryb, jako je pangasius, kvůli nevelké ceně. Tuto rybu je však často hojně okořenit, abychom dosáhli určité chuti. Což je způsobeno také převozem a nutným zamražením. Od sladkovodních ryb, i přes jejich velmi chutné maso odrazuje především nutnost dávat si pozor na kosti. Avšak pokud si kupujete rybu z jihočeských rybníků, není problém nechat si ji na místě profesionálně vykuchat a vykostit. Někdo se také bojí, že maso bude „blátivé“ a bude cítit rybinou. Příčinou může být stáří ryby a tučnost. U čerstvé ryby z výlovu je však pravděpodobnost, že by bylo nějak nekvalitní téměř nulová.

                Ať už se rozhodnete připravit si maso sladkovodní ryby na grilu, na pánvi nebo v troubě, nejen že potěšíte své chuťové buňky, ale navíc uděláte něco pro své zdraví.  

Pokud jste při čtení dostali chuť na rybu, vyberte si a přijďte si ji k nám koupit.