Podivní živočichové sladkých vod

Když se mluví o zvláštních formách života ve vodě, lidé si často představují nezměrné hlubiny oceánů, kde žijí obří krakatice, děsivé ryby přizpůsobené ohromnému tlaku, nebo hejna světélkujících medúz. Ovšem abychom pod vodou našli podivná a nebezpečná zvířata, nemusím opouštět pevninu. Ve sladké vod, která je nám tak známá není nouze o mnoho živočišných druhů, které se evolucí vyvinuly do nejrůznějších podob.

                V českých řekách, jezerech a rybnících tedy nečíhají žádná monstra, ale i tady najdeme zvířata, která mohou lidem z jiných koutů světa připadat exotická. Třeba takový úhoř se svým hadím tělem nebo vousatý sumec velký. Ovšem můžeme být rádi, že nebezpečnější odrůdy nežijí u nás. V povodích Amazonky a Orinoka se pohybuje paúhoř elektrický. Svým tvarem těla připomíná našeho úhořího, oblíbeného pro své lahodné maso. Ale pomocí zvláštních buněk, zvaných elektroplaxy dokáže vyvinout elektrické napětí až 600 V. Taková dávka dokáže omráčit i koně. Paúhoř tuto zbraň používá hlavně pro lov malých rybek, které omračuje a pojídá. Sumci dorůstají úctyhodných rozměrů i u nás, mohou dosáhnou váhy přes jeden metrák a umí být mazanými predátory, ale největší sumci na světě se loví ve Vietnamu na řece Mekong. Největší úlovek měl váhu 300 kilogramů.

                Možná největším postrachem sladkovodních řek, alespoň podle filmů, jsou jistě piraně. Tyto všežravé ryby obývají delty řek v Jižní Americe. I přes přehnané legendy jsou jejich útoky na člověka jen velmi zřídkavé. Představa, jak dokáže hejno takových rybek ohlodat tělo na kost během vteřin je prý zapříčiněna vyprávěním Theodora Roosevelta. Když byl na návštěvě v jedné vesnici v Brazílii mu chtěli místní předvést co piraně dokáží. Ponořili do vody mrtvolu krávy, a za chvíli vytáhli ohlodanou kostru.  Americký prezident o tom psal ohromené texty, ale nevěděl, že šlo o předem připravené představení. Obyvatelé vesnice, vytvořili v řece ohradu ze sítí, do které naházeli množství ryb ulovených v jiných částech řeky a několik dní před morbidní prezentací, nechali ryby bez jídla. Podobně strašidelným přízrakem jihoamerických řek je Binga tygří. Tato dravá ryba je o dost větší a je poměrně oblíbená mezi rybáři. Může dorůstat až 1,5 metru. Podobnost s piraňou je vidět na její tlamě plné dlouhých zubů.

                V jihovýchodní Asii a severní Austrálii žije ještě jedno podivné sladkovodní zvíře, Obří sladkovodní rejnok. I když je velmi ohrožený a zřídka se dostane do kontaktu s člověkem, existují hne dva způsoby, jakými může být nebezpečný. Může mít 2 metry na šířku a 5 metrů na délku. Existují případy, kdy omylem jen masou svého těla převrhnul rybářské loďky. Na dně jsou však díky svým mimikrám špatně viditelní a pokud se člověk dostane do jejich blízkosti a cítí se ohroženi mohou použít svou skrytou zbraň. U kořene ocasu mají až 38 centimetrů dlouhý trn se smrtícím jedem.

                Mnoho vodních zvířat ve volné přírodě dokáže být nebezpečných a není divu, že právě to lidi fascinuje. Ovšem mnohem nebezpečnější jsou lidé pro ně a mnoho takových podivuhodných zvířat je dnes bohužel kriticky ohrožených.