Proč rybí maso svědčí zdraví?

Proč rybí maso svědčí zdraví?

Rybí maso vyniká nejen svou chutí, ale je obvykle považováno za výjimečně prospěšné pro naše zdraví. Díky svému složení většina sladkovodních i mořských ryb skutečně předčí ostatní druhy masa v blahodárnosti pro náš organismus. Ne náhodou patří mezi nejdéle žijící národy ty, jejichž kuchyně stojí na rybách.

                Jednou z hlavních výhod je vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin typu omega-3. Ty potřebuje lidský organismus k udržování nízké hladiny cholesterolu a k dobrému fungování žil a tepen. Proto se pravidelnou konzumací čerstvých ryb výrazně snižuje riziko různých srdečních onemocnění. Statistiky mezi evropskými státy dokonce ukazují, že průměrná spotřeba ryb na osobu je nepřímo úměrná počtu kardiovaskulárních onemocnění.

                Oproti vepřovému nebo drůbežímu masu obsahuje většina ryb téměř zanedbatelné množství tuku. Proto se hodí pro tzv. beztučné diety. Existují však některé výjimky – například úhoř. Rybí svalovina se kromě nízkého obsahu tuku odlišuje i svou strukturou. Díky krátkým svalovým vláknům je snadno stravitelná a „neleží“ dlouho v žaludku. Je tak ideální stravou pro děti, seniory i osoby s některými poruchami trávení. Rozhodně se více hodí i do lehkých jídel v horkých letních dnech, kdy se těžko tráví téměř každému. Kromě všech zmíněných vlastností prospívá zdraví i obsahem bílkovin, minerálních látek nebo vitamínu B a podporuje imunitní systém nebo rozvoj mozku.

                Samozřejmě ne všechny druhy ryby mají výše popsané vlastnosti. Kvůli relativně nízké ceně se dnes těší mezi zákazníky velké oblibě například asijský pangasius. Tato sladkovodní ryba však obvykle nedosahuje nutriční hodnotou ani obsahem prospěšných látek kvality českých ryb. Poznáte to i na chuti, která bývá nevýrazná a snadno ji přebije koření. Není to však způsobeno druhem ryby, ale spíše úspornými podmínkami při chovu a následné přepravě z velké dálky.

                Někdo se může bát kontaminace ryb ve znečištěném prostředí. Skutečně dnes na světě existují oblasti, kde je voda významně znečištěna těžkými kovy, jako je rtuť nebo olovo, které se pak mohou ukládat v rybí svalovině. Toto nebezpečí hrozí hlavně u velkých mořských ryb, které žijí dlouho a těžké kovy se v nich za dobu celého jejich života v kontaminovaném prostředí kumulují. V této souvislosti je však dobré vědět, že u nás je ze zákona sledována nezávadnost sladkovodních ryb několika institucemi. Bližší informace můžete nalézt na stránkách Informačního centra bezpečnosti potravin: https://www.bezpecnostpotravin.cz/. Informace o kontrolách chovů sladkovodních ryb pravidelně zveřejňuje i Státní veterinární správa České republiky. Když koupíte čerstvou rybu, která pochází z českých vod, pravděpodobně jediným nebezpečím pro vaše zdraví budou její kosti.

                Pokud chcete, aby si ryba uchovala všechny své zdraví prospěšné vlastnosti, dávejte pozor i na její skladování a přípravu. Ideální je samozřejmě zpracovávat ryby zcela čerstvé, ale když už je potřebujete skladovat delší dobu, měly by se zamrazit co nejrychleji, a to pouze jednou. Čerstvou rybu se hodí před přípravou jen trochu nasolit a nechat odpočinout v chladu. Co se týká přípravy, nejzdravější jsou ryby pečené, dušené nebo grilované. Se starostí o zdraví se to však také nemá přehánět. Stejně důležitá je přeci u jídla i jeho chuť. Pokud vám chutnají ryby smažené na másle, váš organismus vám to jistě odpustí.