Tipy na netradiční vánoční recepty s rybami

O vánočních svátcích většina domácností připravuje klasické menu – rybí polévka, bramborový salát kapr v trojobalu. Samozřejmě existuje mnoho verzí salátu, a na tu správnou rybí polévku má taky každý svůj recept. Ovšem ani vánoční ryba nemusí být stále stejná. Na smažených kapřích podkovách není nic špatného, avšak svátky jsou dlouhé a zajímavých rybích pokrmů, spjatých s Vánocemi, je mnohem více.

                Pokud si koupíte tradičního kapra, nebo snad několik kaprů, můžete vyzkoušet i některé ne tolik obvyklé recepty. Například existuje zvláštní úprava plněného kapra po jihočesku. Podle ní půlky kapra potřeme česnekem a naplníme zeleninovou směsí z květáku, celeru, kapie a strouhanky. Přidáme případně i trochu mrkve nebo jablek, každou polovinu zabalíme do alobalu a hodinu pečeme v troubě.

                Nejstarší český dochovaný recept pro štědrý večer je kapr načerno. V hrnci rozehřejeme máslo, osmahneme na něm kořenovou zeleninu s cibulí, přisypeme cukr a necháme ho zkaramelizovat. Přidáme směs koření (hřebíček, tymián, pepř, nové koření, bobkový list), citron a o chvíli později se vše zalije octem. Jakmile se ocet odpaří, máme základ omáčky. Přilijeme vývar, a když se trochu povaří můžeme vložit na kusy nasekanou rybu. Kapra vyjmeme po čtvrt hodině dušení a do omáčky přimícháme povidla. Přidáme ještě sušené ovoce, rozinky, mandle a ořechy. To všechno v ní ale nezůstane, po chvíli vaření se má omáčka propasírovat. Kapr s netypicky sladkou omáčkou se obvykle podává s houskovým knedlíkem.

                Příprava načerno není zrovna jednoduchá, a kdybychom se podívali do staré známé Domácí kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové, zjistíme, že má ještě další dvě různé verze. Ovšem Oblíbená kniha z 19. století obsahuje mnoho dalších zvláštních receptů s kaprem i ostatními rybami, které se dnes už příliš neobjevují. Kapr lze například i připravovat namodro (s vinným octem) nebo péct s kysanou smetanou. Kapr načerno je také typickým příkladem toho, že dříve se častěji vařilo maso, včetně ryb, na sladko. Ovšem i dnes se objevují nové recepty se sladkými přísadami. Kapr se může péct s kořenovou zeleninou, pokladený strouhanými jablky. Naporcované kapří podkovy lze také péct v alobalu, spolu s omáčkou z medu, másla a dijonské hořčice, a posypané ořechy.

                Co se týče vánoční polévky, podle některých lidových tradic se má na Vánoce podívat hrách. Jedna z verzí vánoční polévky tedy kombinuje rybí krém s hráškem. Z rybích vnitřností a odřezků klasicky připravíme vývar, kterým se poté zalije osmahnutá kořenová zelenina a přidá se hrášek. Vše rozmixujeme a přidáme obrané kousky kapřího masa.

                Samozřejmě se na Vánoce nemusíme držet tradičního kapra. Některé pokrmy ze štiky nebo pstruha se k vánočním svátkům hodí také. Například pokud byste nechtěli smažit, štika na ochuceném másle je vhodným kandidátem. V hrnci vaříme vykuchanou rybu s vodou s vínem, cibulí, mrkví a bobkovým listem. Vedle v pánvi zatím připravujeme z másla, bílého vína a cibule omáčku, kterou se hotová ryba zalije.

                Ať už zvolíte jen klasiku, nebo zkusíte v zimě i nějaké další zvláštní recepty je jen na vás. My vám především přejeme, a byste měli šťastné svátky a na talíři kvalitní rybí maso, ať už je připravené jakkoliv. ¨